Hædret med
initiativpris

Indehaver af Lykkegaard A/S i Ferritslev Karsten Lykkegaard får LO Sydfyns initiativpris for især arbejdet med at skaffe unge lære- og praktikpladser.

Karsten Lykkegaard, direktør for Lykkegaard A/S, har netop modtaget LO Sydfyns initiativpris. Det er blandt andet Lykkegaards arbejde for at skaffe unge lære- og praktikpladser, der har givet ham prisen.

Ferritslev: – Jeg ved endnu ikke, hvad jeg skal bruge pengene på. Checken står derhjemme, og jeg må have fundet en bank, så jeg kan få den vekslet.

62-årige Karsten Lykkegaard bryder ud i et grin og tilføjer, at det er lang tid siden, han har haft sådan en. Altså en check.

– Men det er dejligt. Det er altid rart at blive anerkendt for det arbejde, man gør. Det er ikke mindst æren, der varmer, lyder det fra ham.

I mange år har han som indehaver af virksomheden Lykkegaard A/S i Ferritslev haft et stort fokus på at skaffe unge en lære- og praktikplads. Det arbejde er en af de store årsager til, at han forleden blev modtager af LO Sydfyns initiativpris, hvor æren blev fulgt af en check på 5000 kroner.

– Det er vigtigt, at virksomheder står sammen om at få uddannet de unge mennesker. Både dem, der er nemme, og dem, der ikke er så nemme at have med at gøre. Man kan ikke vælge en gruppe fra, for alle unge skal have chancen for en uddannelse, forklarer Karsten Lykkegaard.

Oldefar gjorde det også

Det er mere end 25 år siden, at han overtog familievirksomheden, der altid har haft mange lærlinge.

– Min far gjorde det også før mig. Jeg har sådan for sjov kigget i vores papirer, og jeg kan se, at min oldefar ansatte den første lærling i 1903. Han (lærlingen, red.) fik faktisk en flidspræmie, så det var meget sejt, fortæller Karsten Lykkegaard.

I dag er målet, at 40 procent af de ansatte hos Lykkegaard A/S skal være lærlinge – blandt dem skal der også være unge, der kræver særlig opmærksomhed og har brug for støtte for at få uddannelsen.

– Nu er det ikke bare for at pudse glorien, men vi tjener faktisk penge på vores lærlinge. Det, der skal til, er, at vi viser de unge tillid og laver en uddannelsesplan. Det med, at der kommer en ung mand, som bare kan klatfeje og trykke på en grøn knap, det er ikke meningen. De skal udfordres og have ansvar, og så vokser de med opgaven, påpeger den 62-årige.

– At sige, at de unge har langt hår, ring i næsen og ikke gider lave noget, det holder ikke. Langt størstedelen vil arbejde og lære noget.

Egoistisk og kortsynet

Det er ikke kun i eget regi, at den 62-årige Lykkegaard gør en indsats for de unge. Han sidder også med i Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd, og, ifølge LO, i en arbejdsgruppe, der har fokus på at etablere lære- og praktikpladser på virksomheder i kommunen.

– Alle vil gerne have håndværkerne. Men der er virksomheder, der siger til de unge, at de skal komme igen, når de er udlært. Der findes ikke noget mere kortsigtet og egoistisk end at sige sådan, for det er et samfundsansvar at uddanne de unge mennesker, fastslår Karsten Lykkegaard, der i samme ombæring understreger, at det faktisk går lidt bedre med at skaffe de unge praktik- og lærepladser.

Men …

– Det her er jeg ikke bange for at sige, for jeg siger, hvad jeg mener. Virksomheder som vores, der er ejerledet, føler et større ansvar end en stor organisation med en fremmed direktør, som ikke har en tilknytning til området. Det kan vi tydeligt se, at det er sådan, det hænger sammen. Det har noget at sige, at vi møder de unge menneskers forældre ved bageren og snakker med dem til sport.

Millioner i overskud

Med Karsten Lykkegaard ved roret har Ferritslev-virksomheden udviklet sig fra en traditionel  maskinfabrik til en international virksomhed, der specialfremstiller propelpumper til blandt andet store industrier, fiskeopdræt, kraftværker og til afvanding af store arealer.

Karsten Lykkegaard har forvandlet familievirksomheden til en international virksomhed med kunder i mere end 50 lande.

Pumperne eksporteres til mere end 50 lande i hele verden, og rækken af millionoverskud fortsætter i regnskabet for 2019/2020, der inden længe offentliggøres hos Erhvervsstyrelsen.

Regnskabet er på ingen måde ramt af coronakrisen.

– Vi har mærket lidt til coronakrisen her efter sommerferien, men vi havde regnskabsafslutning 30. juni, og det bliver et af de bedste regnskaber, vi har lavet, lyder det med tilfredshed fra Karsten Lykkegaard.

I det seneste regnskab leverede Lykkegaard A/S et resultat før skat på tre millioner kroner.

Fra Fyens Stiftstidende, 13. september 2020

af René Vaaben Johansen rvjo@faa.dk

 

 

fra Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd, 7. september 2020

LO Sydfyn har netop uddelt årets initiativpris til Karsten Lykkegaard, direktør for Lykkegaard A/S

Prisen blev uddelt på LO Sydfyns repræsentantskabsmøde og er på 5000 kroner.

“Karsten Lykkegaard gør en særlig indsats for de unge, ikke bare på hans virksomhed, men også kommunalt, hvor han har plads i erhvervsrådet og i en arbejdsgruppe, der arbejder systematisk med at kunne etablere praktik og lærepladser på virksomheder i kommunen. Arbejdet sker i tæt samarbejde med arbejdsmarkedsparter LO , arbejdsgiverrepræsentanter og Kommunen,” hedder det blandt andet i indstillingen.

Sidste år blev det samlet set til 620 praktikpladser i kommunen og der arbejdes målrettet på at kommunen laver en praktikpladsgaranti for unge der vil uddannes på arbejdsmarkedet. En del af praktikpladserne har været hos Lykkegaard A/S selv.

“Karsten Lykkegård har i mange år selv gået forrest for at tage lærlinge ind og sikre både uddannelse og rekruttering af de unge. I hans firma, hvor han er direktør, er det fastlagt, at 40% af de ansatte skal være lærlinge.”

Lykkegaard bliver desuden fremhævet for også at tage imod unge, som har brug for særlig opmærksomhed, støtte og hjælp til at få de personlige sejre, der skal til for at få en uddannelse.

Virksomheden blev kåret som årets virksomhed i 2017 i Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd. Det var netop for det store sociale ansvar, men også pga. af det lokale engagement i lokalområdet i Ferritslev.

Karsten Lykkegaard udtaler selv:

“Der er to årsager til, at jeg hele tiden tager lærlinge ind. De er arbejdskraft og en god hjælp, samtidig med at de tilfører nye ideer og giver god dynamik i medarbejdergruppen og hjælper os med at sikre vores eget rekrutteringsgrundlag. Men jeg gør det også, fordi jeg mener at det er en samfundsopgave at sikre uddannelser til de unge mennesker. Det er et socialt ansvar, alle skal tage”.

Virksomheden arbejder med klimaløsninger og for at gøre deres produktion og produkter bæredygtige og miljøvenlige. Et andet fokus er at skabe trivsel, arbejdsglæde og et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø for medarbejderne.

Virksomheden producerer pumpeløsninger. Pumper til Aquakultur, industri og afvanding og er repræsenteret i projekter i alle verdensdele og i mere end 50 lande.

I øjeblikket er det et særligt fokus på skybrud, afvanding af åbent land og oversvømmelsesområder og de klimaudfordringer, krav om klimasikring, man vil stå overfor i fremtiden.

Læs artiklen: Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd

 

Tilmeld nyhedsbrev

hold dig opdateret!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag inspiration i din indbakke et par gange om året