Blog Layout

8. klasses elever får naturfagsundervisning på pumpefabrikken

Naturfagsundervisningen rykker ud på virksomheden

Eleverne fra 8. klasse på Broskolen i Årslev er de første i kommunen, som tester erhvervsrygsækken i naturfag. De har lagt en del af deres undervisning ud på én af de lokale virksomheder, her Lykkegaard A/S i Ferritslev. Så oplever de, hvordan naturfag bruges ude i virkeligheden. 

Lærer Mette Sandberg Mikkelsen og hendes 8. klasse fra Broskolen i Årslev har som den første klasse i kommunen haft naturfagsundervisning som en del af erhvervsrygsækken. De samarbejder med Lykkegaard A/S I Ferritslev, hvor de blandt andet arbejder med spændingsrækken af metaller, bæredygtighed, klimaforandringer og biologien i fiskeopdræt.


I løbet af de seneste år har mange 4.-6. klasser haft matematikundervisning i samarbejde med kommunens virksomheder. Der er blevet udviklet undervisningsforløb og samarbejdet er sat på skinner.



Men nu er turen kommet til også at inddrage den lidt mere komplekse undervisning, hvor også de store elever kommer på besøg på virksomhederne og arbejder med noget af den fysik, kemi, biologi og geografi, som virksomhederne arbejder med i deres hverdag. 

Eleverne meget optaget af bæredygtighed

Klassen fra Broskolen rykkede deres undervisning ud til Lykkegaard en formiddag. Her fik de ud over en rundvisning, også hilst på virksomhedens fire lærlinge, de lavede et forsøg sammen med en ingeniør og de talte med Karina Lykkegaard, som står for regnskabet og økonomien på virksomheden. De hørte og talte desuden meget om, hvordan en stor del af Danmark holdes tørt ved hjælp af pumper og pumpestationer, hvoraf Lykkegaard har produceret en god del af pumperne. I rundvisningen lagde Karsten Lykkegaard også meget vægt på virksomhedens profil i forhold til bæredygtighed og klimaudfordringer.


Mette Sandberg Mikkelsen er lærer for klassen og meget positiv efter besøget.


”Det var en god oplevelse. Vi blev taget godt imod og de havde gjort meget ud af os Det er altid spændende at komme ud og opleve en virksomhed indefra. Det var tydeligt, at eleverne fik en klar oplevelse af, at der er mange arbejdsfunktioner og mange vigtige ting at tage stilling til på sådan en virksomhed. Det virkede som en øjenåbner, at vi lige her i lokalområdet har en virksomhed, som producerer pumper til hele verden og som arbejder så målrettet med klima og bæredygtighed,” fortæller hun.


Som lærer bruger hun dagen til at berøre mange af fag og emner, klassen skal igennem på et år med og får på den måde både relevant undervisning i job og arbejdsmarked, samtidig med at naturfagsundervisningen bliver langt mere konkret. Også for hende selv.


”Jeg har arbejdet med metallers spændingsrækken i fysik i mange år. Men det bliver også mere konkret og håndgribeligt for mig, når vi kommer ud på en virksomhed som skal tilrettelægge sit arbejde efter, hvilke metaller, de skal arbejde med for at sikre, at pumperne holder sig så godt som muligt.”



Efter eleverne er tilbage på skolen igen, arbejde de videre med de oplysninger og data, de har med hjem fra virksomheden. 

Møder eleverne og viser dem en del af den virkelige verden

Ejer af Lykkegaard A/S Karsten Lykkegaard var selv med under hele klassens besøg på virksomheden. Og selv om det tager en del af hans tid, stiller han gerne op:

”Det er sjovt at møde de unge mennesker og se, hvordan de reagerer på at være på besøg. I starten er drengene urolige, men når vi kommer rundt på virksomheden og ser på det hele og taler om opgaverne, så falder der ro på dem. Der er det faktisk mere pigerne, som begynder at snakke,” fortæller Karsten Lykkegaard om sine iagttagelser.



Han stiller sig selv og sine ansatte til rådighed for skolerne – både for de yngre elever som har været på besøg flere gange – og nu også de ældste med deres naturfagsundervisning, fordi det giver mening.


”Vi er en aktiv del af lokalområdet. Det er her, vi skal rekruttere vores ansatte og vores kommende lærlinge fra. Både konkret her på Lykkegaard og i håndværkerbranchen generelt. Det giver mening for mig, at jo bedre vi klæder børnene på og jo mere de kender til os virksomheder, jo flere af dem vil få øjnene op for, at der findes spændende, udfordrende og meningsfulde job her. De behøver ikke alle sammen tage en studentereksamen og læse i mange år. Der er spændende job med en god løn til faglærte medarbejdere,” siger Karsten Lykkegaard. 

  • Om Erhvervsrygsækken

    Erhvervsrygsækken er et samarbejde mellem virksomheder og lærere i Faaborg-Midtfyn Kommune. Målet er at alle elever i 4-6. klasse skal på besøg på en virksomhed hvert år og have en del af deres matematikundervisning ude i ”virkeligheden”. På den måde møder de både tre forskellige brancher og virksomheder – og oplever at matematikken kan bruges på meget forskellige måder i hverdagen på arbejdsmarkedet. 


    Nu arbejder man på at udvikle konceptet, så naturfagsundervisiningen i de større klasser også inddrages, så eleverne kan arbejde med nogle større projekter om klima eller bæredygtighed og blive inspireret af virksomhederne. 


    Ét af målene bag Erhvervsrygsækken er også, at åbne skoleelevernes øjne for de meget forskellige muligheder der er i erhvervsuddannelser, og få flere til at tænke i den retning, når de skal vælge uddannelse. 


Eleverne fra Broskolen bliver undervist hos Lykkegaard
Eleverne fra Broskolen bliver undervist hos Lykkegaard
Eleverne fra Broskolen bliver undervist hos Lykkegaard

HOLD DIG OPDATERET!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag inspiration i din indbakke et par gange om året

Share by: